Ledová káva - lahodné osvěžení, které si můžete připravit i doma

Parné léto, sluníčko a teplo - chvíle, které si člověk mile rád zpříjemní ledovým nápojem. Milovníci kávy, tak jako my, si je nejraději vychutnáme právě s ledovou kávou. Jak udělat ledovou kávu? Není to nic těžkého - v následujícím článku si ukážeme, že to hravě zvládne každý!

Jak udělat ledovou kávu?

Z principu vyplývá, že ledová káva se neobejde bez ledu. Pro takové příležitosti je ideální mít výrobník ledu, avšak pro domácí potřebu postačí i tvořítko na led, které se dá sehnat takřka všude. Stačí jej naplnit vodou, vložit do mrazáku a vyčkat. 

Složitost přípravy se také odvíjí od zvoleného receptu. Některé netradiční recepty jsou mnohdy náročnější, ale velmi chutné, takže není třeba se nechat odradit. Příprava ledové kávy má mnoho podob a je možné ji přizpůsobit podle vlastní chuti - proto bude domácí ledová káva chutnat lépe, než v kdejaké kavárně. Ukážeme si tedy několik receptů, které stojí za to!

Nejlepší recepty na ledovou kávu, které můžete sami vyzkoušet

Jak udělat ledové frappé?

Ledové frappé je ikonické ledové kafe s lahodnou hustou pěnou, kterou si zamiluje každý. Nápoj, původem z Řecka, se tradičně připravuje z instantní kávy, která zaručuje jeho specifickou chuť. My si ale tento nápoj rádi vychutnáváme i z kvalitní výběrové kávy - našeho oblíbeného DeeBee. Naše ledová káva z kávovaru má množství příchutí a mnoho variant.

Přejít do kávy ve filtru

Recept na naše ledové frappé

Co je potřeba:

  • 150 g ledu
  • 100 ml vody
  • espresso
  • 50 ml mléka
  • sirup dle volby (doporučujeme vanilku)
  • karamelová poleva

 Postup:

  1. Připravíme si 30 ml espressa. 
  2. Připravené espresso smícháme s vodou, poloviční dávkou ledu a sirupem, poté mixujeme tyčovým mixérem zhruba po dobu 1 minuty (doba mixování závisí na požadované hustotě pěny; čím déle mixujeme, tím bude pěna hustší).
  3. Směs naléváme do karamelem ozdobeného kelímku, do které jsme předem vložili zbylý led.
  4. Pro zjemnění chuti je možné dolít mlékem dle potřeby.

Recept je možný připravit i klasicky, stačí espresso nahradit již zmíněnou instantní kávou.

Jak na espresso tonic a espresso na ledu

Espresso tonic, nápad ze Švédska, je populární ledový nápoj, který obvykle nechybí v žádné letní nabídce kaváren, podobně to platí i o espressu na ledu, které je opravdu snadné a rychlé, navíc skutečně osvěžující. Tyto nápoje jistě ocení hlavně milovníci klasického espressa. Jak nápoje připravit?

Recept na espresso tonic

Co potřebujeme:

  • pár kostek ledu
  • tonic
  • espresso
  • ozdoba dle chuti

Postup:

  1. Do sklenice si nachystáme pár kostek ledu.
  2. Následně pomalu naléváme zhruba 100 ml tonicu, ideálně tak, aby moc nepěnil.
  3. Poté velice pomalu, třeba i po lžičkách, přidáváme kávu samotnou. Espresso je možné nahradit například naší Ethiopií, která je ideální pro tento nápoj - jedná se o kávu s vysokou aciditou bez stop hořkosti, což dokonale minimalizuje kyselost tonicu.
  4. Poté můžeme ozdobit dle představy - třeba plátkem pomeranče či grepu.

Příprava espressa na ledu

Co potřebujeme:

  • espresso
  • dvě kostky ledu

 Postup:

  1. Předem si vychladíme sklenku, kterou se chystáme použít (dát na pár minut do mrazáku nebo lednice).
  2. Připravíme espresso.
  3. Do vychlazené sklenky přidáme jednu či dvě kostky ledu.
  4. Čerstvě nachystané espresso přidáme do sklenice s ledem a podáváme.

TIP: Pro výborné a vyvážené espresso doporučujeme zrnkovou kávu z Panamy.

 

Řecké caffé freddo a jeho varianty

Opět chutné nápoje z Řecka, které se dají připravit na několik způsobů. Základním receptem je espresso freddo, mléčnou variantou je pak cappuccino freddo. Pokud toužíte po plnější kávové chuti, než je u frappé, pak jsou tyto nápoje vhodnější. Základem je dvojité espresso, led a tradičně se přidává i cukr.

Caffe freddo – przepisy na kawę na zimno - Blog Coffeedesk.pl

Recept na espresso freddo

Co potřebujeme:

  • dvojité espresso
  • pár kostek ledu
  • cukr dle chuti

Postup:

  1. Připravíme si dvojité espresso.
  2. Nachystáme si pár kostek ledu.
  3. Přidáme cukr podle chuti.
  4. Všechny ingredience šleháme zhruba 30 sekund tyčovým mixérem.
  5. Přelijeme do vysoké sklenice naplněné ledem a podáváme.

Recept na cappuccino freddo

Co potřebujeme:

  • dvojité espresso
  • pár kostek ledu
  • tekutý cukr (cca 10 ml)
  • mléko (cca 60 ml)

 Postup:

  1. Smícháme pár kostek ledu s dvojitým espressem, tekutým cukrem a mlékem.
  2. Následně směs mixujeme po dobu zhruba jedné minuty, než dosáhneme požadované krémové konzistence.

TIP: Nenahrazujte tekutý cukr tím klasickým. Díky tekutému cukru totiž ledové cappucino získává svou charakteristickou krémovost. Připravený nápoj se musí ihned podávat a nemůže být znovu umíchán. 

Ledová káva připravovaná za studena: Cold brew

Cold brew je nápoj, u něhož je krátká extrakce v horké vodě nahrazena dlouhou, několikahodinovou extrakcí ve vodě studené. Nepřijde tak vůbec do kontaktu s horkou vodou. Příprava je doporučovaná z kávy světle až středně pražené a citrusovo-květinové chutě s kořenitým nádechem, například Ethiopie. 

Vhodná voda je filtrovaná a o pokojové teplotě. Ideální doba extrakce je od 11 do 14 hodin, některé druhy až 24 hodin. Důležité je mít správný poměr vody a kávy. Ve chvíli, kdy se chystáte nápoje napít, je vhodné naředit jej vodou - padesát na padesát. Samotná směs je díky době louhování silná a má výraznou chuť.

Jak cold brew připravit?

Co potřebujeme:

  • vhodnou větší nádobu (například velkou zavařovací sklenici)
  • 90–100 g středně hrubě mleté zrnkové kávy
  • 1 l studené vody
  • papírový filtr či plátno

  Postup:

  1. Nasypeme čerstvě namletou kávu do sklenice.
  2. Pomalu zaléváme studenou vodou.
  3. Uzavřeme sklenici víčkem a důkladně protřepeme.
  4. Uložíme do lednice na cca 15 hodin.
  5. Po uplynutí doby pomocí filtru přefiltrujeme do jiné nádoby a můžeme podávat.

TIP: Pro středně hrubé mletí můžete vyzkoušet i ruční mlýnek.

Nitro coffee: pro milovníky chemie a netradičních způsobů

Pokud už cold brew znáte a rádi byste vyzkoušeli něco zajímavějšího, pak je tu právě nitro coffee. Není to tak dávno, co nápoj vznikl a není ani tak známý. Často je tento ledový nápoj označován za nitro cold brew

Jedná se o kávu sycenou dusíkem. V kontaktu s kávou se  dusík zachová jako zahušťovadlo, které právě cold brew dodá sladší, krémovou texturu. 

Vyrábí se tak,  že se namletá káva 20 hodin louhuje ve studené vodě, třikrát se přefiltruje a nakonec stočí do sudu, kde přichází na řadu sycení dusíkem. Následně se čepuje skrze speciální kohout, který způsobí zajímavý, tzv. lavinový efekt.

Lze vyzkoušet i v domácích podmínkách. Vyžaduje ale větší úsilí a výsledek je dost individuální. Pokud se na takový experiment necítíte, můžete vyhledat kavárnu, kde lze tento osvěžující druh kávy ochutnat.

Vietnamská ledová káva - něco trochu netypického

Ledová káva ve vietnamském stylu se připravuje pomocí Phin filtru, což je nerezový filtr, tvarem připomínající maličký hrnec. Postaví se na hrnek, kam se přidá namletá káva a ta se po napaření prolije horkou vodou.

Ačkoliv se jedná o časově náročnější proces, i tak je výsledkem výborná, osvěžující a sladká káva. 

Přejít na kávové příslušenství

Recept na vietnamskou ledovou kávu

Co potřebujeme:

  • kondenzované mléko
  • led
  • vroucí vodu

 Postup:

  1. Na dno nachystané sklenice/hrnečku nalijeme kondenzované mléko dle chuti (stačí ale tolik, aby bylo zhruba zakryté dno).
  2. Na sklenici nasadíme Phin filtr a přidáme 3 lžíce namleté kávy.
  3. Vložíme/zašroubujeme (dle druhu používaného filtru) vnitřní filtrační víčko a zalijeme trochou horké vody.
  4. Přiklopíme víčkem a necháme 5 minut stát.
  5. Po uplynutých 5 minutách filtrační nádobku naplníme horkou vodou až těsně pod okraj a znovu přikryjeme, aby nám neunikala pára. Následně vyčkáme, až se káva přefiltruje (cca dalších 5 minut).
  6. Po přefiltrování odložíme filtr a vysypeme kávovou sedlinu. Lžičkou kávu promícháme s mlékem.
  7. Stranou nachystáme nižší sklenice a zhruba do poloviny naplníme ledem.
  8. Následně led přeléváme připravenou kávou a můžeme podávat.

TIP: Víčko lze použít jako tácek pro volné odstavení filtru.

Caffe affogato - dokonalé spojení kávy a zmrzliny

Co více osvěžujícího na léto si představit, než právě ledovou kávu a zmrzlinu. A co teprve, když se tyhle dvě složky spojí? To vše nabízí právě italské caffe affogato! Základem tohoto, možná již spíše dezertu, je kvalitní vanilková zmrzlina a espresso. Zmrzlinu lze ale kombinovat podle preferencí.

Překlad italského affogato do češtiny zní utopený; tudíž se jedná o zmrzlinu utopenou v kávě.  

Recept na caffe affogato

Co potřebujeme: 

  • kvalitní vanilkovou zmrzlinu (případně zmrzlinu podle preference)
  • espresso
    • dle chuti: plátky mandlí, čokoládové hoblinky, panák likéru - například amaretto
  • skleněný hrneček pro podávání

 Postup:

  1. Sklenici/hrnek před přípravou řádné vychladíme, pár minut v lednici či mrazáku. Stejně tak potřebujeme dobře vychlazenou zmrzlinu.
  2. Nabereme porci zmrzliny a vložíme do připraveného hrnečku.
  3. Připravíme čerstvé espresso.
  4. Velice pomalu naléváme espresso na zmrzlinu – pokud děláme affogato ve sklenici, která není žáruvzdorná, musíme se ujistit, že káva stéká po zmrzlině a nikoliv po vychlazeném skle.
  5. Následně ozdobíme podle chuti a podáváme.

TIP: Pro přípravu caffe affogato vždy použijte kvalitní mletou kávu. To stejné platí o zmrzlině, v tomto případě je lepší použít kvalitnější suroviny.

Pro přípravu můžete použít i kávu z našich filtrů - kávovaru není v domácích podmínkách třeba.

Ledové latte: letní klasika, kterou zvládne každý

Jedná se o jeden z nejoblíbenějších letních receptů. Jeho příprava je navíc opravdu snadná.

Našlehaná ledová káva caffé latte vám může zpříjemnit horké letní dny i na naší kavárně Doppie Coffee. Náš recept se liší jen tím, že mléko ušleháme s ledem a sirupem podle výběru. K domácí přípravě stačí mít po ruce jakýkoliv mixér na ledovou kávu.

Recept na ledové latte

Co potřebujeme:

  • mléko (plnotučné, cca 300 ml, ale záleží na velikosti zvolené sklenice)
  • pár kostek ledu
  • espresso

 Postup:

  1. Nachystáme si sklenici, do které přidáme pár kostek ledu.
  2. Nalijeme studené mléko.
  3. Nalijeme připravené espresso a můžeme podávat.

TIP: Chcete-li nápoj hustší a s pěnou, stačí mléko s ledem rozmixovat, nalít do sklenice a zalít nachystaným espressem.

K přípravě se může hodit i shaker na ledovou kávu.

Závěr

Způsobů příprav ledové kávy je nekonečné množství, ať už se jedná o zvolený postup či kávu. Už jste nějaký z výše zmíněných receptů vyzkoušeli?

Pokud chcete osvědčené receptury obměňovat, můžete vyzkoušet kávu z našeho výběru.

 

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou