Hrubost mletí kávy - záleží na metodě přípravy

 

Jste li milovníkem dobré kávy, jistě víte, že je mletí kávy je důležité. Existuje celá řada postupů, jak kávu připravovat a právě od těch se hrubost mletí kávy odvíjí. Ať už jste zastáncem french pressu, mokka konvičky nebo vlastníte kávovar s mletím kávy, je tomuto tématu potřeba věnovat pozornost.

Pokud totiž kávu nenamelete správně, výsledná chuť kávy "půjde do kytek" ať už použijete sebelepší zrna. Nezáleží proto jen na kvalitě kávových zrn, ale i na jejich dalším zpracování - tedy i mletí. V tomto článku si ukážeme jaké hrubosti mletí kávy rozeznáváme a na jaké metody přípravy se hodí. V budoucnu pak uvidíte sami, že ať už budete mlet kávu na espresso, cold brew nebo třeba na moka express, výsledný šálek kávy opravdu vynikne.

Přejít na zrnkovou kávu

Proč na tom tedy vlastně tolik záleží?

Při mletí kávy dochází k rozbíjení struktury buněk kávy, která vydává aromatické oleje. Díky těmto olejům nám káva chutná a voní. Čím hrubší mletí zvolíme, tím více je potřeba času pro extrakci kávy. Naopak čím jemněji je káva namletá, tím kratší čas je třeba pro její extrakci. Proto je například (jemně namleté) espresso hotové během několika vteřin, zatímco při přípravě kávy ve french pressu (kde jak si ukážeme, chceme kávu spíše hrubší) trvá příprava několik minut.

Co když se namele špatně?

Nesprávně pomletá káva nám může připravit dva nelibé zážitky. Buď může být příliš hrubá a extrakce bude proto nedostatečná. Taková káva se bude po chuti a vůni jevit jako mdlá a slabá. Naopak příliš jemná káva bude až příliš silná a mnohdy i nepříjemně nahořklá. Při delší době extrakce se nám totiž mimo aromatických olejů do kávy uvolňují i další nežádoucí látky spolu s nadměrným množstvím kofeinu, což není dobré ani pro naše zdraví, ani pro kávový prožitek.

Dalším nechtěným efektem příliš jemného mletí může být přítomnost kávové sedliny ve výsledném nápoji - což také jistě nepotěší.

V neposlední řadě si člověk může díky nesprávně namleté kávě přidělat práci s čištěním pomůcek pro přípravu. Příliš jemně mletá káva snadno ucpává filtry a může dokonce poškodit mokka konvičku.

Jak tedy sami vidíte, na hrubosti mletí kávy opravdu záleží. Nyní si představíme s jakými stupni hrubosti mletí kávy se můžete setkat a na co se hodí. Začneme od těch nejhrubších až po nejjemnější.

Čerstvě namletá káva

Extra hrubé mletí

Takto namletá káva má kousky zrnek větší než 1 mm. Konzistence nám může připomínat hrubou mořskou sůl. Káva namletá extra nahrubo je ideální pro Cold brew metodu, kdy se káva extrahuje ve studené vodě několik hodin.

Velmi hrubé mletí

Káva namletá velmi nahrubo se hodí pro french press. Jde o to, že jsou kousky kávy přibližně o velikosti krystalového cukru, což stačí pro zachycení sítkem. Příprava trvá v rámci minut.

Hrubé mletí

I v tomto případě přirovnám kousky kávy velikostí k cukru - tentokrát krupicovému. Konzistence je již jemnější, přesto však dosti hrubá. Proto je takto připravená káva ideální například pro Hario V60, Phin filtru nebo například pro vacuum pot.

Střední mletí

Středně pomletá káva nám může připomínat hrubou mouku. Nejvíce se hodí pro přípravu kávy v mokka konvičce. Proč ne jemnější? Nejen že nám chuť kávy hezky vinikne, ale hlavně nám středně mletá káva chrání konvičku před ucpáním trysky a možným poškozením.

Jemné mletí

Tady se dostáváme ke klasickému espressu, pro které bychom se bez jemně mleté kávy neobešli. I zde však platí všeho s mírou. Přespříliš jemně mletá káva nám může způsobit že je espresso příliš hořké. Naopak hrubší mletí nám může přinést vodnaté espresso mdlé chuti. Správné espreso by mělo z páky kávovaru vytéct v rozmezí 20 - 30 s a mělo by mít objem mezi 30 - 40 ml.

Ideální konzistence jemně mleté kávy by měla být přibližně jako polohrubá mouka.

Přejít na kávové příslušenství

Extra jemné mletí

Takto namletá káva vypadá (a hrudkovatí) podobně jako moučkový cukr. Používá se k přípravě kávy v turecké džezvě.

Baristka nastavuje mletí kávy na kávovaru (1)

Teď když víme jak, nastavme si mlýnek

Ať už máte mlýnek ruční nebo elektrický, není to žádná věda. U většiny ručních mlýnků se hrubost mletí nastavuje utažením, případně povolením mlecích kamenů. Z logiky věci vyplývá, že čím jsou kameny těsněji utažené, tím jemněji kávu namelou. Proto pro jemné mletí utahujeme, pro hubší povolujeme.

Výhodou ručního mlýnku je jednodušší údržba, nízká pořizovací cena a relativní "blbuvzdornost" - jedná se v zásadě o nekomplikovanou mechanickou záležitost. S opravou případných problémů si v drtivé většině poradí sám uživatel. Kvalitní ruční mlýnek vám vydrží mnoho let. Nevýhodou je, že se při mletí většího množství kávy dost nadřete.

Elektrické mlýnky jsou kuproti tomu o něco složitější a vyžadují pravidelné čištění a seřizování. S mletím velkého množství kávy si zato hravě poradí a jsou proto vhodné pro různé provozovny, kávomilné rodiny a obecně všechna místa, kde káva teče proudem.

Nastavení stupně hrubosti mletí se obvykle liší model od modelu, ale obvykle se jedná o otočný mechanizmus pod zásobníkem, páčku na boku nebo u novějších modelů pár poklepání na displeji. Elektrický mlýnek je také o poznání hlučnější.

Co se týká samotného nastavení mlýnku, chce to mletí vyzkoušet a mlýnek upravovat podle pravidel, která jsme si výše popsali. Každý mlýnek mele trochu jinak a proto to chce trochu trpělivosti než si na to vytvoříte ten pravý grif.

Stejně tak jako mlýnky se liší i lidé. Pokud máte například na french press svůj osvědčený stupeň hrubosti, není se třeba stresovat. Nejdůležitější je aby vám nakonec káva chutnala.

Pár tipů závěrem

  • Pro maximální kávový prožitek, doporučujeme mlet kávu až bezprostředně před přípravou.
  • Mlýnek na kávu nepoužívejte na nic jiného než kávu.
  • Rozmýšlíte jakou zrnkovou kávu vybrat? Rádi vám pomůžeme s výběrem. Naše zrnková káva nezklame ani Vás, ani Váš mlýnek ;)
  • Jak na turka?

Lidé se často v souvislosti s hrubostí mletí kávy ptají, jak správně umlet kávu na tureckou kávu?

Pravda je taková, že turek jak ho pijeme tady u nás, je ve světě věc neobvyklá a jako řádná příprava kávy se neuznává. (Jak jsme si již řekli, káva by se měla extrahovat jen po omezenou dobu, aby nebyla chuť poznamenána nežádoucími látkami.) Z těchto a jiných důvodů se v zahraničí a v dobrých kavárnách s touto přípravou kávy prakticky nesetkáte.

Pokud vám však český turek chutná, nejlepší je právě extra jemné mletí. Jemná káva se totiž lépe usadí a zůstává proto u dna. Odborníci přesto doporučují nejdéle do dvou minut kávu například slít a oddělit od logru, aby se zamezilo další nežádoucí extrakci kávy.

V tomto směru nabízí káva s klokanem báječnou alternativu - čerstvě mletou kávu připravenou pro Vás ve filtrech. Příprava je snadná a výsledek lahodný. Vyzkoušejte náš degustační balíček a posuďte sami.

 

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou