Obsah kofeinu v kávě vs v Red Bullu - co je lepší životabudič?

Napadlo Vás již někdy, jaký je obsah kofeinu v kávě v porovnání s obsahem kofeinu v Red Bullu? Kofein v Red Bullu je možná uměle přidaný, může s ním však soutěžit přirozené množství kofeinu v kávě? A jaká káva má nejlepší povzbudivé účinky? Čtěte dál a dozvíte se více.

 energy drinky

Kde všude kofein můžeme nalézt?

Jen abychom si na začátek udělali jasno v tom, co to kofein vlastně je, nakoukneme do Wikipedie: „Kofein (podle rostliny Coffea Arabica, česky kávovník arabský) je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Kofein je pravděpodobně nejrozšířenější stimulant na světě“

Z definice lze vyvodit, že přirozeně nalezneme kofein v kávě, která je celosvětově jeho nejoblíbenějším zdrojem. Nalezneme ho však i v celé řadě dalších rostlin, ze kterých lidstvo od nepaměti připravuje nápoje. Z těch nejpopulárnějších to jsou čaj (zejména černý), kakao nebo například cesmína paraguayská, ze které se připravuje yerba maté - nápoj oblíbený zejména v Jižní Americe.

Přejít do kávy ve filtru

Kofein se také vyskytuje v nápojích a v potravinách, kam byl uměle přidán. Například v různých energetických nápojích, kolových limonádách a nebo například cukrovinkách (populární jsou třeba povzbuzující kofeinové žvýkačky).

Káva a kofein

Na rozdíl od energy drinků, maximální množství kofeinu, který se v kávě přirozeně vyskytuje, není limitováno žádnou právní normou. A v kávě je přirozeně kofeinu nejvíce, což dává pro naše srovnání kávě určitou výhodu.

Pro toto srovnání jsme vybrali naší nejoblíbenější kávu - DeeBee. Jedná se o vynikající směs 70% arabicy a 30% robusty z nejlepších světových pražíren.


Naše měření nám potvrdilo, proč je hlavně po ránu káva DeeBee, mezi našimi zákazníky tolik vyhledávaná: 

  • Má opravdu blahodárné povzbudivé účinky - za což vděčí právě Robustě (druh kávovníku) je známá tím, že obsahuje cca 2-3x více kofeinu než arabica.),
  • chutí připomíná hořkou čokoládu (což je mimochodem další zdroj kofeinu) a pražené ořechy. Chuťově je hořká a v šálku espressa vytvoří lahodnou crému,
  • množství kofeinu v kávě DeeBee odpovídá 100 mg na 100 ml nápoje. Což je pořádná dávka, která velice rychlým způsobem (cca do 1 minuty od vypití kávy) zajistí čilost organismu,
  • káva obsahuje velké množství antioxidantů a látek podporujících zdraví.

Nemusíte se však bát nějakých negativních účinků. Množství kofeinu v kávě (100 mg na 100 ml) není pro dospělého člověka zdraví škodlivé. Podle americké FDA (úřad pro kontrolu potravin a léčiv) je nejvyšší doporučená denní dávka kofeinu pro zdravého dospělého 400 mg.

Kofeinu v Red Bull

S obsahem kofeinu v Red Bullu, je to jinak než u kávy. Existuje totiž norma, která uměle přidaný kofein limituje  Maximální množství ve 100 ml nápoje je tedy 32 mg. Tudíž v energetických nápojích, jako je Semtex®, Red Bull® a třeba Big Schock® je kofeinu 3x méně než v naší ranní kávě.

  • Energy drinky dále obsahují velké množství cukru (sacharóza), 
  • umělých sladidel (například sorbitol, aspartam),
  • umělá barviva (např. E150d amoniakální, karamel nebo E120 košenila - získávaná z drcených tělíček hmyzu…),
  • regulátory kyselosti (citrát sodný - sůl kyseliny citronové),
  • další přidané látky (taurin, vitamíny… a samozřejmě kofein).

Docela nářez, že? Líbivý může být vyšší počet různých přidaných vitamínů, ale buďme k sobě upřímní; kdo si kupuje Red Bull primárně jako zdroj vitamínů?
Je to právě vysoké množství cukru a kofeinu, co dělá Red bull tak populární a bohužel se mohou energy drinky stát i návykovými.

Pití kávy a jeho další benefity

Jistě to znáte, hezky voní, hřeje a rozplývá se na jazyku… pití teplé kávy má kuproti energy drinku své výhody.

V první řadě pijete teplý nápoj, což je pro Vaše hlasivky a zažívání po ránu prospěšné. Tělo se probere a nemusí se vypořádávat se šokem z chlazeného a perlivého nápoje.

Pro mnoho lidí je příprava ranního kafe určitý rituál. Člověk se může na moment zastavit, dopřát si snídani a naplánovat den. Kuproti tomu se energy drink jeví jako rychlá, továrně předpřipravená alternativa pro stav nouze, no ne?

Jako další výhoda kávy proti energy drinku je fakt, že jste “pánem svého šálku”. Jen Vy si určíte, jak si kávu připravíte a co si do ní přidáte.
Společně se teď v rychlosti podíváme na dva nejčastější spojence naší ranní kávy a čím nám mohou spolu s kofeinem nakopnout den.

Přejít na zrnkovou kávu

Pijete s mlékem? sladíte?

Cukr (případně med, preferujete li kávu ve stylu Hraničářova učně ????) je samozřejmě rychlým zdrojem energie a dodá Vám proto dodatečný boost. Hlavní výhodou pak je, že si jeho množství (narozdíl od energy drinku) určujete sami.

Kravské mléko je další populární aditivum do kávy. Ačkoliv má zásadní vliv na chuť kávy, opět bych jej úplně nezatracovala.
Koneckonců bez pořádného plnotučného mléka můžete na krásně nadýchané cappuccino zapomenout (ano, existují i rostlinné alternativy, ale přesto je chuť kravského mléka natolik unikátní, že ji lze jen stěží napodobit).
Obsahuje totiž množství tuku, jednoduchých cukrů a dalších prospěšných látek, které mají pozitivní dopad nejen na naše zdraví, ale i na naši náladu.

Jako u všeho i u mléka a cukru platí - všeho s mírou. Pokud chcete dosáhnout co nejsilnějšího kofeinového povzbuzení, doporučujeme pít kávu černou. Nezapomeňte také na dostatečný přísun tekutin v průběhu dne, aby Vám čilý stav mysli vydržel co nejdéle.

Jasná a přehledná data

nápoj

Espresso (DeeBee)

Cappuccino
(DeeBee)

Red Bull

Turecká káva

Rozpustná káva

obsah kofeinu (mg/100ml)

100

78

32

84,7

okolo 60*

servíruje se v objemu (ml)

30

180

250/500

250

250

*záleží na značce, uvádíme průměr z dostupných informací

Závěr porovnání

Jak nám jasně vyplývá, káva je opravdu nejsilnější povzbuzující nápoj. Přepočítáme-li si získaná data na objem nápoje, zjistíme, že vypitím jednoho espressa získáme přibližně stejné množství kofeinu, jako při konzumaci 100 ml Red Bullu.

Nesmíme u toho ještě zapomenout, že kávou získáváme spoustu antioxidantů a prospěšných látek. Kuproti tomu v Red Bullu pijeme velké množství chemicky upravených látek, které nemají tak příznivý efekt na naše zdraví.

Tudíž nejlepší a nejzdravější, legální povzbuzovač lidského organismu je opravdu káva.

Náš tip

Zkuste kávu DeeBee a přesvědčte se sami. Jedná se o stejnou kávu, kterou připravujeme na naší pojízdné kavárně - jedná se proto o výbornou a lidmi milovanou kávu. K dostání ji máme ve dvou variantách:

  • Naše šikovné kávové filtry
    jsou již naplněné namletou čerstvou kávou z těch nejlepších světových pražíren, vás přesvědčí, že žádný kávovar nepotřebujete. Jestli jste doma, v práci či na cestách, stačí vytáhnout šikovný pytlík a připravit si dokonalou kávu do 2 minut. Postačí vám jen hrnek a horká voda. O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost
  • Čerstvá zrnková káva
    Máte doma kávovar nebo jen chcete potěšit své blízké originálním dárkem? Zrnková káva s klokanem je vždy dobrou volbou.

 

 
Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou