Od keře k šálku: Jak roste kávovník a jak se získává káva?

Kávovník je keř, který pochází z tropických oblastí a produkuje jeden z nejoblíbenějších nápojů na světě - kávu. V tomto článku se podíváme na to, jak roste kávovník, jak se z něj získává káva a jakými procesy si musí projít kávové bobule, než se dostanou do našich šálků.

Jak pěstovat kávovník? Dopřejte mu vhodné osvětlení, zálivku a zimování |  iReceptář.cz

 

Pěstování kávovníku

Kávovník je ovocná dřevina – keř, který roste v tropických oblastech a preferuje vlhké a teplé podnebí, jedná se tedy o celkem náročnou rostlinu. Kávové plantáže se nacházejí v takzvaném „kávovém pásu“, což je pásmo s tropickým i subtropickým podnebím, které budoucí kávě svědčí. 

V tomto pásu se nachází státy Střední a Jižní Ameriky (např. Brazílie, Salvador, Panama, Peru a další), oblast Karibiku, Indie, jihovýchodní Asie (Vietnam, Kambodža, Indonésie…) a rovníkové Afriky (Etiopie, Uganda…).

Chcete-li vyzkoušet Etiopii, Kolumbii, Panamu nebo Brazílii v pohodlí domova a připravit si kávu snadno kdekoliv a kdykoliv, můžete vyzkoušet náš mix všech druhů káv ve filtru.

Přejít do kávy ve filtru

Kávovníky obvykle dorůstají výšky mezi 2 a 10 metry, ale některé druhy mohou dorůst i výšek až 15 metrů. Mají lesklé listy a bílé květy, které se postupně mění na plody, tzv. kávové třešně. Jedna kávová rostlina může produkovat až 2 kg kávových bobulí za rok. Může plodit až po dobu 50 let a první plody vydá obvykle nejdříve po 3 letech.

 

Získávání kávového zrna a zpracování kávy

Když jsou kávové třešně zralé, mají červenou nebo žlutou barvu a jsou připraveny k sběru. Sběr kávových bobulí obvykle probíhá ručně, kdy se pracovníci postupně procházejí po kávovníkových plantážích a sbírají zralé bobule.  

Po sběru jsou kávové bobule odděleny od větviček a fermentovány, aby se zbavily slupek. Poté se bobule suší na slunci nebo v sušičkách, až dosáhnou ideální vlhkosti pro další zpracování. Po sušení se zrna praží, aby se vytvořila chuť a aroma, které jsou pro kávu tak charakteristické. Pražení může být provedeno buď malými palivovými pecemi, nebo velkými průmyslovými pražičkami.

Po dokončení pražení se káva balí a distribuuje do kávových obchodů a na trhy po celém světě. Zákazníci si pak mohou vybrat ze široké škály kávových zrn, různých druhů a chutí.

Přejít na zrnkovou kávu

Metody zpracování kávy

Zpracování kávy je klíčovou částí procesu, ovlivňující chuťové vlastnosti, kterou káva ve vašem šálku bude mít. 

Rozlišujeme tři metody, se kterými se u popisu jednotlivých káv můžete setkat: washed, natural a honey.

Mokré zpracování (washed): zralé bobule se nejprve namáčejí ve vodě, aby se oddělil slup a slazenice. Poté se zrna fermentují, aby se odstranila vrstva sliznice a slazenice. Nakonec se zrna suší a praží.

Suché zpracování (natural): nezralé a vadné bobule se oddělí od zralých bobulí, které se poté suší na slunci nebo na sušičkách. Po usušení se zrna praží a následně se používají k výrobě kávy.

Polosuché zpracování (honey): kombinace sušení a fermentace. Bobule se nejprve nechají usušit na slunci, poté se fermentují, aby se odstranila vrstva sliznice a slazenice, a nakonec se suší na sušičkách.Metody zpracování kávy a jejich vliv na chuť | Café Montaňa

 

Druhy kávy

Existuje více než 100 druhů kávy, ale nejvýznamnější jsou dvě: Arabika a Robusta. Arabika je dražší a má jemnější chuť. Robusta má výraznější chuť a je méně náchylná na choroby. Arabika se často pěstuje v nadmořských výškách nad 600 metrů, zatímco Robusta roste v nižších nadmořských výškách.

Chcete-li vyzkoušet kompromis, ochutnejte naše DeeBee. Jedná se o ideální volbu, díky Robustě vás káva “nakopne” do nového dne a Arabika zařídí, že požitek z kávy bude jemný a pohodový.

 

Závěr

Kávovník v současnosti představuje jednu z nejvýznamnějších plodin. Káva je nedílnou součástí našich životů a každý má svůj vlastní vkus a preference. Bez ohledu na to, zda si oblíbíte kávu z kapslí nebo tradiční filtrovanou kávu, pamatujte si, že za tímto nápojem se skrývá mnoho práce a úsilí mnoha lidí po celém světě.

Závěrem lze konstatovat, že Káva do kapsy je stále oblíbenější alternativou tradičního způsobu přípravy kávy. Jednoduchost a rychlost přípravy jsou jejími hlavními přednostmi.

Vyzkoušejte naši kávu - začít můžete například degustačním balíčkem.

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou