Chutě kávy - vše, co o nich víme

Při pohledu na diagram chutí kávy, je přinejmenším podivuhodné, kolik přívlastků může mít. Jak je to s chutěmi kávy? Je jich opravdu tolik? Vše Vám zodpovíme v tomto článku.

578b76737094a2c8f5b5251411839bb9

S kávou je to podobné jako u vína

Podle známého diagramu chutí káv je tónu až několik stovek. O kávě se tvrdí, že má ještě více přívlastků jak víno. Je to opravdu možné? Ano! Díky tomu, že se káva pěstuje po celém světě, je nesběrné množství odrůd kávovníků, liší se praktiky pěstování farmářů, způsoby sušení a především každá pražírna má jiné postupy, jak kávu praží, je tomu opravdu tak. V kávě se skrývá nekonečné množství barev a tónů, chutí je však podstatně méně a to dvě.

Přejít na zrnkovou kávu

Co znamená aciditní káva?

V zásadě můžeme rozdělit chutě kávy na dva typy a to kávy hořké a aciditní (ovocné). Jak si představit chuť aciditní neboli ovocnou? U vinařů se pro stejný typ vín ujalo pojmenování „suché“ víno. Proč suché? Jsou to vína kyselá, ne z důvodu, že by byla zkažená nebo nekvalitní. Jednoduše s kyselým vínem není nic v nepořádku a u odborníků vín je dokonce populárnější. Jelikož sousloví „kyselé víno“ nezní dobře, protože by toto sousloví neprodávalo, vzniklo vhodnější pojmenování kyselého vína a to suché víno.

Podobně je to i u kávy. Stejně jako u vína, kyselá káva není nekvalitní nebo jakýmkoliv způsobem špatná, prostě je to typ chutě kávy. Avšak ujalo se jiné sousloví a to je „aciditní káva“.

 

Co ovlivňuje chuť kávy?

Vše zmíněné výše. Tedy kde je káva pěstována, o jaký druh kávy se jedná, o jakou odrůdu, způsob pěstování, způsob loupání, způsob sušení, způsob přípravy a především způsob pražení.

Nejvíce chuť kávy ovlivňuje pražení syrových zrn. Téměř jistým pravidlem je, že čím je káva upražena světleji, tím je aciditnější (kyselejší). Naopak, čím je upražena tmavěji, tím je více hořká. Druhý nejvýznamnější faktor, který ovlivňuje chuť kávy je, o jaký druh kávy se jedná. Tedy jestli se jedná o robustu nebo arabiku. Robusta je více zemitější, tudíž více hořká a arabika naopak.

Hořkost a kyselost se můžou v kávě mísit. Neboli můžou být různé stupně hořkosti a kyselosti.

Káva se tedy skládá z chutí, které jsou především hořké a kyselé a z tónů, kterých je nepřeberné množství (viz diagram).

Náš typ kávy

Přejít do kávy ve filtru

Naše kávy, které používáme do jednorázových filtrů jsou téměř pro každého. DeeBee obsahuje i robustu a je pražena tmavěji, je tedy značně zemitější, hořčí. Pico Mirante je pouze arabika pražená na střední stupeň, lze ji označit jako takovou zlatou střední cestu mezi hořkou a aciditní kávou. Naše Panama je světlá arabika, u které však lze cítit i tóny čokolády, či medu. A Etiopie je světlá arabika, lze v ní cítit tóny ovoce, broskví, či pomerančů. Když si objednáte náš degustační balíček s dopravou zdarma, svého favorita si jistě vyberete.

 

O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost

 

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou