Chutě kávy

Při pohledu na diagram chutí kávy, je přinejmenším podivuhodné, kolik přívlastků může mít. Jak je to s chutěmi kávy? Je jich opravdu tolik? Vše bude zodpovězeno v tomto článku.

578b76737094a2c8f5b5251411839bb9

S kávou je to podobné jako u vína

Podle známého diagramu chutí káv je tónu až několik stovek. O kávě se tvrdí, že má ještě více přívlastků jak víno. Je to opravdu možné? Ano! Díky tomu, že se káva pěstuje po celém světě, je nesběrné množství odrůd kávovníků, liší se praktiky pěstování farmářů, způsoby sušení a především každá pražírna má jiné postupy, jak kávu praží, je tomu opravdu tak. V kávě se skrývá nekonečné množství barev a tónů, chutí je však podstatně méně a to dvě.

 

Co znamená acidní káva?

V zásadě můžeme rozdělit chutě kávy na dva typy a to kávy hořké a aciditní (ovocné). Jak si představit chuť aciditní neboli ovocnou? U vinařů se pro stejný typ vín ujalo pojmenování jako „suché“ vína. Proč suché? Jsou to vína kyselá, ne z důvodu, že by byla zkažená nebo nekvalitní. Jednoduše s kyselým vínem není nic v nepořádku a u odborníků vín je i dokonce populárnější. Jelikož sousloví „kyselé víno“ nezní dobře, protože by toto sousloví neprodávalo, vzniklo vhodnější pojmenování kyselého vína a to suché víno.

Podobně je to i u kávy. Stejně jako u vína, kyselá káva není nekvalitní nebo jakýmkoliv způsobem špatná, prostě je to typ chutě kávy. Avšak ujalo se jiné sousloví a to je „aciditní káva“.

 

Co ovlivňuje chuť kávy?

Vše zmíněné výše. Tedy kde je káva pěstována, o jaký druh kávy se jedná, o jakou odrůdu, způsob pěstování, způsob loupání, způsob sušení, způsob přípravy a především způsob pražení.

Nejvíce chuť kávy ovlivňuje pražení syrových zrn. Téměř jistým pravidlem je, že čím je káva upražena světleji, tím je aciditnější (kyselejší). Naopak, čím je upražena tmavěji, tím je více hořká. Druhý nejvýznamnější faktor, který ovlivňuje chuť kávy je, o jaký druh kávy se jedná. Tedy jestli se jedná o robustu nebo arabiku. Robusta je více zemitější, tudíž více hořká a arabika naopak.

Hořkost a kyselost se můžou v kávě mísit. Neboli můžou být různé stupně hořkosti a kyselosti.

Káva se tedy skládá z chutí, které jsou především hořké a kyselé a z tónů, kterých je nepřeberné množství (viz diagram).

 

Náš typ

Naše kávy, které používáme do jednorázových filtrů jsou téměř pro každého. DeeBee obsahuje i robustu a je pražena tmavěji, takže je hořká. Pico Mirante je pouze arabika pražená středně, takže lze označit něco mezi hořkou a aciditní kávou. A Etiopie je světlá arabika, takže je aciditní. Když si objednáte náš degustační balíček s dopravou zdarma, svého favorita si vyberete.

 

O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.