6 tradičních způsobů přípravy kávy

Je mnoho způsobů, jak si kávu doma či na cestách připravit. V tomto článku si některé způsoby zrekapitulujeme a povíme si o jejich výhodách a nevýhodách. Postupně se prokoušeme přes klasické způsoby, které mnozí z nás znají od svých rodičů, prarodičů, či známých (možná je i sami používáte), následně se dostaneme k takovým, které jsou pro přípravu kávy ideálnější, vysvětlíme si proč a jak je používat. 

 způsoby přípravy kávy

Přejít do kávy ve filtru

„Česká“ turecká káva

Tento způsob přípravy zná téměř každý. Mletá káva cca 10 g se nasype do hrnku a zaleje vroucí vodou. Na tom není nic špatného, problém nastává až poté, co se káva vyextrahuje (vylouhuje), ale stále zůstává ve vodě. Z mleté kávy se pak do kávového nápoje dostávají i látky, které nejsou pro konzumaci vhodné. Například různé třísloviny, které můžou dost podráždit žaludek. Proto je vhodné najít způsob, díky kterému lze lógr z kávy vyjmout po extrakci a užít si tak kávu bez žaludečních potíží. A co udělat se zbylým lógrem? To si můžete přečíst v jednom z našich článků, který naleznete zde.

Rozpustná káva

Výroba rozpustné kávy je stejná jako například u masoxu. Uvaří se velké množství kávy z běžné zrnkové mleté kávy. Lógr se přefiltruje a následně se z výsledného nápoje odpaří voda. Sušina je rozpustná káva, která se po opětovném zalití vodou opět stává kávou. K výrobě rozpustné kávy se často používají primárně vyřazená zrnka, pro které by se žádné jiné využití nenašlo. Do sušin jsou přidávány různé stabilizátory pro zajištění trvanlivosti a větší pěnivosti. Rozpustná káva má vždy svou typickou chuť, lépe řečeno pachuť. Tento způsob přípravy kávy je dost rychlý, ale ze zdravotních i z kvalitativních důvodů jej nedoporučujeme.

Turecká káva

Existuje i jiný způsob přípravy turecké kávy, který se od toho "našeho českého" značně liší. Správná turecká káva se připravuje v džezvě. Do džezvy se nasype 6-9 g velmi jemně namleté kávy a zalije se cca 100 ml vody. Džezva, která má dřevěný držák se položí do nádoby s rozžhaveným pískem. Pomocí horkého písku se voda v džezvě přivede k varu. Vždy těsně před vybublání vody se džezva z písku vytáhne a tak se teplota vody sníží a nevybublá. Tento proces se opakuje třikrát a poté se káva přelije do hrnku pro konzumaci. Zajímavý a kvalitní způsob přípravy, který je však často u nás nerealizovatelný. Nebo máte doma nádobu s rozpáleným pískem?

Přejít na zrnkovou kávu

French Press

French Press se skládá ze skelněné nádoby a z kovového síta. Hrubě namletá káva se nasype do skleněné nádoby, zalije se vroucí vodou a nechá se cca 3 minuty extrahovat. Poté se pomocí sítka přecedí lógr a kávový nápoj se přelije do hrnku. Tento způsob kávy je velmi oblíbený, je k němu však potřeba vlastnit mlýnek, či mít k dispozici mletou kávu. Oblíbený způsob přípravy kávy, musíte mít však k dispozici namletou kávu, či vlastnit mlýnek. U French Pressu se někdy stává, že sklo praskne ve chvíli, kdy je nalévána horká voda. Takto se pozná nekvalitní French Press, kvalitníFrench Press lze koupit okolo 1000 Kč a  doba přípravy kávy trvá do 10 minut i s mytím zařízení.

Substitutem k French Pressu může být například Phin filtr, který ve Vietnamu patří mezi tradiční způsoby přípravy kávy. Phin filtr je nerezová hračička, která se Vám jen tak nerozbije. Narozdíl od French Pressu je vhodný i na cesty, protože nemá žádné skleněné části, je celokovový. V porovnání s French Pressem také ušetříte nejméně 500 Kč. 

Aeropress

Byl vynalezen v roce 2005 Alanem Adlerem a během krátké doby si získal oblibu po celém světě. Způsob přípravy je dosti podobný French Pressu. Rozdíl je však v tom, že se zde používá tlak, který se ručně vyvine na a káva se tak rychleji přefiltruje. Kvalitní areropress stojí cca 1000 Kč a doba přípravy trvá do 10 minut i s mytím zařízení.

 

Filtrovaná káva neboli V60

V60 se skládá z keramického „trychtýře“, do kterého se vloží filtrační papír. Do filtru se pak nasype mletá káva. Ta se postupně zalévá a do hrnku kape výsledný nápoj. Jednoduchá a kvalitní příprava. Filtrační aparatura V60 stojí něco málo přes 500 Kč, lze ji nahradit například Chemexem. Doba přípravy i s mytím trvá do 5 minut. Musíte samozřejmě vlastnit i mlýnek.

Káva do kapsy

Skládá se z jednorázového filtru, který již obsahuje čerstvě namletou a vysoce kvalitní kávu. Je balena ve speciálním obale, který zajistí, že aroma zůstává v kávě i delší dobu od namletí. Příprava je velice jednoduchá. Z filtračního pytlíku se odtrhne vrchní část, nasadí se na hrnek a postupně se zalévá vroucí vodou. Po naplnění hrnku přefiltrovanou kávou, se použitý pytlík vyhodí. Doba přípravy kávy trvá do 2 minut a výsledkem je dokonale přefiltrovaná káva. Hrubost mletí je precizně nastaveno již ve výrobě tak, aby filtrace byla ideální. Tento způsob přípravy kávy je nejrychlejší, nejjednodušší a kvalitou je stejný jako při přípravě pomocí V60 od profesionálního baristy ve špičkové kavárně.

Zkuste Kávu do kapsy. Naše kávové filtry, které jsou již naplněné namletou čerstvou kávou z těch nejlepších světových pražíren, vás přesvědčí, že žádný kávovar nepotřebujete. Jestli jste doma, v práci či na cestách, stačí vytáhnout šikovný pytlík a připravit si dokonalou kávu do 2 minut. Postačí vám jen hrnek a horká voda.

O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost

Samozřejmě existuje mnohem více způsobů přípravy kávy, ale o nich si povíme třeba v jiných článcích.

Objednejte
DEGUSTAČNÍ BALÍČEK 129 Kč S DOPRAVOU ZDARMA
a v případě nespokojenosti vám vrátíme celou částku

JEDINEČNÉ VÝHODY

kdekoliv

Kávu lze připravit
kdekoliv a kdykoliv

rucni

Používáme znovu-uzavíratelné obaly a z kávy nevyprchá žádné aroma

namleto

Kávu pražíme 3x měsíčně
a je tak stále čerstvá

namleto

Není potřeba kávovar ani jiné příslušenství

namleto

Dárek zdarma při nákupu nad 500 Kč

namleto

Doprava zdarma při nákupu nad 1000 Kč

namleto

Myslíme na životní prostředí

Varianty balení
1 x 10 g Každý filtr s kávou je balený zvlášť
5 x 10 g, 10 x 10 g, 30 x 10 g Jednotlivé filtry s kávou jsou umístěny po více kusech do jednoho opětovně uzavíratelného obalu.
Postup přípravy
Odtrhni filtr
Nasaď na hrnek
Prolej horkou vodou