Tradiční způsoby příprav kávy vs. káva do kapsy

Je mnoho způsobů, jak si kávu doma či na cestách připravit. V tomto článku si zrekapitulujeme způsoby, které to jsou a povíme si o jejich výhodách a nevýhodách. Postupně se propracujeme od těch nejběžnějších až po ty nejideálnější.

 způsoby přípravy kávy

  1. „Česká“ turecká káva

Tento způsob přípravy zná téměř každý. Mletá káva cca 10 g se nasype do hrnku a zaleje vroucí vodou. Na tom není nic špatného, problém vzniká, když se káva vyluhuje, ale extrakce pokračuje, jelikož se lógr z hrnku nevyjme. Z mleté kávy se pak do kávového nápoje dostávají i látky, které nejsou pro konzumaci vhodné. Například různé třísloviny, které můžou dost podráždit žaludek. Tento způsob přípravy kávy nedoporučujeme.

 

  1. Rozpustná káva

Výroba rozpustné kávy je stejná jako například u masoxu. Uvaří se velké množství kávy z běžné zrnkové mleté kávy. Lógr se přefiltruje a následně se z výsledného nápoje odpaří voda. Sušina je rozpustná káva, která se po opětovném zalití vodou opět stává kávou. K výrobě rozpustné kávy se často využívá nejnekvalitnější zrna. Do sušin jsou přidávány různé stabilizátory pro zajištění trvanlivosti a větší pěnivosti. Rozpustná káva má vždy svou typickou chuť, lépe řečeno pachuť. Tento způsob přípravy kávy je dost rychlý, ale ze zdravotních i z kvalitativních důvodů jej nedoporučujeme.

 

  1. Turecká káva

Existuje i jiný způsob přípravy turecké kávy, který nelze nazvat českým a dosti se liší od toho námi popisovaného způsobu viz bod 1. Správná turecká káva se připravuje v džezvě. Do džezvy se nasype 6-9 g velmi jemně namleté kávy a zalije se cca 10 ml vody. Džezva, která má dřevěný držák se položí do nádoby s rozžhaveným pískem. Pomocí horkého písku se voda v džezvě přivede k varu. Vždy těsně před vybublání vody se džezva z písku vytáhne a tak se teplota vody sníží a nevybublá. Tento proces se opakuje třikrát a poté se káva přelije do hrnku pro konzumaci. Zajímavý a kvalitní způsob přípravy, který je však často u nás nerealizovatelný. Nebo máte doma nádobu s rozpáleným pískem?

 

  1. Frenchpress

Frenchpress se skládá ze skelněné nádoby a z kovového síta. Hrubě namletá káva se nasype do skleněné nádoby, zalije se vroucí vodou a nechá se cca 3 minuty luhovat. Poté se pomocí sítka přecedí lógr a kávový nápoj se přelije do hrnku. Oblíbený způsob přípravy kávy, musíte mít však k dispozici namletou kávu, či vlastnit mlýnek. U frenchpressu se někdy stává, když nalíváme horkou vodu, sklo praskne. To je známka nekvalitního frenchpressu. Kvalitní frenchpress stojí cca 1000 Kč a doba přípravy trvá do 10 minut i s mytím zařízení.

 

  1. Aeropress

Byl vynalezen v roce 2005 Alanem Adlerem a během krátké doby si získal oblibu po celém světě. Způsob přípravy je dosti podobný frenchpressu. Rozdíl je však v tom, že je použito navíc tlaku, který se ručně vyvine na aeropress a káva se tak rychleji přecedí. Kvalitní areropress stojí cca 1000 Kč a doba přípravy trvá do 10 minut i s mytím zařízení.

 

  1. Filtrovaná káva neboli V60

Skládá se z keramického „trychtýře“ do kterého se vloží filtrační papír. Do filtru se pak nasype mletá káva. Ta se postupně zalívá a do hrnku teče výsledný nápoj. Jednoduchá a kvalitní příprava. Filtrační aparatura V60 stojí cca 500 Kč. Doba přípravy i s mytím trvá do 5 minut. Musíte samozřejmě vlastnit i mlýnek.

 

  1. Káva do kapsy

Skládá se z jednorázového filtru, který již obsahuje čerstvě namletou a vysoce kvalitní kávu. Je balena ve speciálním obale, který zajistí, že aroma zůstává v kávě i delší dobu od namletí. Příprava je velice jednoduchá. Z filtračního pytlíku se odtrhne vrchní část, nasadí se na hrnek a postupně se prolívá vroucí vodou. Po naplnění hrnku přefiltrovanou kávou, se použitý pytlík vyhodí. Doba přípravy kávy trvá do 2 minut a výsledkem je dokonale přefiltrovaná káva. Hrubost mletí je precizně nastaveno již ve výrobě tak, aby filtrace byla ideální. Tento způsob přípravy kávy je nejrychlejší, nejjednodušší a kvalitou je stejný jako při přípravě pomocí V60 od profesionálního baristy ve špičkové kavárně.

 

Zkuste Kávu do kapsy. Naše šikovné kávové filtry, které jsou již naplněné namletou čerstvou kávou z těch nejlepších světových pražíren, vás přesvědčí, že žádný kávovar nepotřebujete. Jestli jste doma, v práci či na cestách, stačí vytáhnout šikovný pytlík a připravit si dokonalou kávu do 2 minut. Postačí vám jen hrnek a horká voda.

O co se jedná? Podívejte se na postup přípravy, ohromí vás jeho jednoduchost

 

Samozřejmě existuje mnohem více způsobů přípravy kávy, ale o nich si povíme třeba v jiných článcích.

 

 

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním. Více informací zde.
eco
Myslíme na životní prostředí

Zatím naše filtrační sáčky nejsou humusovatelné, ale usilovně na tom pracujeme. Již tento rok, chceme začít výrobu ze zcela kompostovatelných materiálů.

Již nyní však děláme pro životní prostředí maximum. Můžete nám zaslat naše obaly, my vám proplatíme náklady na dopravu a my obaly ekologicky a smysluplně zlikvidujeme. Před odesláním filtračních sáčků je potřeba, abyste je zbavili kávové sedliny. Tu můžete použít třeba na ekologický kompost. Minimální množství vámi odeslaných použitých obalů je 1 kg.

Před odesláním je potřeba nás kontaktovat, sdělíme vám informace o odeslání.